Reflektioner från VM 2014

VM är slut och det är som vanligt en tomhet som infinner sig efter ett mästerskap. Vilken fotboll som det har bjudits på. Nu gäller det för vår elitfotboll och utbildning av fotbollsspelare att hänga med i de nya trender som skapats under detta VM. För visst kan vi urskilja några sådana!? Jag hade tänkt försöka mig på hitta några! 
Jag har säkert missat något, så Du får gärna hjälpa mig om det är något som Du tänkt särskilt på dvs. kommentarer mottages gärna ;-)

 • Snabba omställningar – När spelare räknat att man har övertag i antalet spelare, vilken fart, vilken speed. Inte bara i sprintande fötter och skallar. Trycket i passningarna och precision är sanslöst. 2010 var det mycket kortpassningar – Tikitaka. Det behärskas idag också. Men när läge ges så får djupledsspelet direkt en chans. Men det är få gånger man gör det på chans. Det är verkligen när man ser att man har numerärt överläge mot motståndaren.
 • Spelarnas fysiska status - En enorm utveckling. Idag är väldigt många spelare både uthålliga och samtidigt explosiva. Man behöver inte mycket fysutbildning för att förstå komplexiteten. Läste att Arjen Robben innan bronsmatchen sprungit 79307m. Det är nästan 12 km/match och då vet vi vilka ruscher han gjort i slutet av matchen i maxfart….
 • Försvarsspelet - Otroligt aggressivt många gånger och där spelare samarbetar på ett häftigt sätt. Högt försvarsspel på många lag. Vilket jag tror var en del som fällde bl.a. Spanien. Så fort som man tappat boll så försöker man att vinna tillbaka den oavsett var på planen man förlorat bollen. Stort fokus på att få bort bollen i boxen. Vilket också har gjort att man till viss del släppt kanterna.
 • Målvaktsspelet  - Har tagits ett par dimensioner framåt, tycker jag. Detta med Manuel Neuer i spetsen. Jag tror att det var Beckenbauer och Tyskland som utvecklade liberospelet. Nu har de en ny libero iform av målvakten, Neuer. Hade varit intressant och se på vilken nivå som Neuer hade kunnat spela på som utespelare och försvarare. Jag tror att han blivit en ligaspelare även som utespelare.
 • Funktionell teknik i hög hastighet – Det har vi talat om i flera år hur viktigt det är att kunna behärska tekniken i hög hastighet. Detta VM har tagit orden ytterligare en dimension framåt. Alla spelare i VM har en mycket bra och i många fall exceptionellt bra teknik. Alla är bolltrygga och har möjlighet att både skydda och transportera boll på olika sätt och i olika situationer. Det har varit fantastiskt och se, då jag under våren har överraskats åt andra hållet när jag sett vår egen Allsvenska. Vi tycker att vi har utvecklats tekniskt i Sverige de senaste åren och det har vi. Vi har idag fler individuellt skickliga spelare. Men vi måste jobba ännu mer med att utbilda spelarna i de grundtekniska färdigheterna. I musiken tränar och övar man på skalorna, innan man går in på de tekniskt avancerade musikstyckerna. Det måste vi göra även i fotbollen. Grundutbildningen är så viktig för att vi i framtiden ska kunna ha spelare från Sverige som kan konkurrea på världsnivå.

Det fula spelet hoppas jag inte är en trend. Men tyvärr känns det som att det satts i system att plocka väck motståndarnas främsta spelare tar oss tillbaka till Spanien-82. Domarnas svaga insatser hoppas jag att domarorganisationen analyserar, så även de bästa domarna är på plats under ett VM och att det inte är politik vilka som ska vara med. Men behåll gärna och utveckla gärna tekniken med målkameror. För att inte tala om sprayet som (i de flesta fall) hållit muren på plats – Det är en genialt bra lösning!

Överskattningen av Europeisk fotboll – Även om vi har två av fyra lag i semifinalspel från Europa så tror jag det är många som inte bara blivit förvånade över att stora nationer från Europa åkte ut redan i gruppspelet, utan det som jag tror många överraskas av är hur både fler lag från Sydamerika och Afrika imponerat. 

Jag har valt ut några favoritspelare:

 • Manuel Neuer Tyskland (video med summering av Neuer)
  Har i och för sig mästerkskapets bästa backlinje framför sig. Neuer har för mig utvecklat målvaktsspelet och gjort att Tyskland kunnat spela med en extra försvarsspelare.
 • För sitt underbara passningspel -  Oscar (Brasilien), Mascherano (Argentina) Kroos (Tyskland)
 • Messi (video med alla hans mål)
  Han har inte övertygat, men när han kommer rätt så är han bäst i världen. Ingen tvekan.
 • Vlaar kunde jag inte mycket om tidigare, men han är ju en riktigt spännande spelare med många fina egenskaper. Dessutom höll han på att göra ett klassiskt straffmål om bollen rullat över linjen mot Argentina, kolla här!
 • Många har åsikter om Arjen Robben och hans filmningar och sökande efter frisparkar och straffar. Det har jag förståelse för. Men ingen kan ta ifrån honom att han med all säkerhet är den som på egen hand skapat flest chanser i VM. Han rör sig över otroligt stora ytor och har orkat att utmana i maxlöpningar även under förlängningar. Den farten som han har gör det väldigt svårt att försvara sig. Klicka här för att se mer av Robben. 
 • James Rodriguez Colombia, vilken spelare! Vilka mål han gjort! Den variation på hur han har gjort mål visar att, här har vi en ny storspelare. Hans avslutningsteknik är fantastisk. Han har gjort mål från distans, på huvudet, han har utmanat in i boxen. Sex mål och flera fina assists har han gjort detta VM. Det ska bli intressant och se denna 23 årings fortsatta utveckling. Klicka hör för att se hans mål och assist! 
 • Celso Borges, inte bara för att han är den enda spelaren som kommer från Allsvenskan och har spelat i VM. Utan för att han varit en mycket viktig och framträdande spelare i Costa Ricas framgångsrika lag och framförallt för att han är den enda (som jag vet om) som i VM tränat med PAL -----> 
  "Well first thank you guys very much for the gift! Second, I'm really happy with it. Trained a bit with it, last week and the response I get from it it's very good. It allows me to train on my passing game and shooting with real game accuracy. All the best, Saludos Celso"
 • Muller Tyskland. 
  Livsfarlig i boxen. Är på precis allt som kommer i hans väg. Det är så kul och se!
 • Robin van Persie, Holland, gjorde ett av de allra finaste målen mot Spanien. Det innehåller otroligt många egenskaper både i form av fysik, teknik och spelförståelse, kolla in det här! 


Även om det är fyra år till nästa gång och det länge…. Så hoppas jag innerligt att inte Blatter får igenom att vi ska ha VM vartannat år och få ett urvattnat och urlakat VM som hockeyn har. För det är väntan som är en del av den högtid som nu har varit i en månads tid.

Grattis Tyskland till VM-guldet! 

Daniel Ljungberg

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-