En analys av framtidens fotboll!

I höstas var vi ett gäng samlade, som specialiserat oss som individuella tränare. Vi försökte oss då på att omvärldsspana på hur framtidens fotboll kommer att se ut. Inte för att någon av oss kan förutsäga framtiden. Det enda vi vet om framtiden, är att det inte kommer att bli som det har varit...
Men man kanske ändå kan lära sig att se de stora dragen om hur framtidens fotboll ska se ut, genom att samtala om det. Det var i vart fall väldigt intressant att diskutera.

Genom att spåra trenderna som finns idag kan vi jobba för att forma träningen utifrån hur fotbollen kan bli i framtiden. För 18 år sedan sa Valery Lobanovsky (legendarisk tränare för Dynamo Kiev och sovjetisk samt ukrainsk förbundskapten) så här om framtidens fotboll; “Players have to react faster. Every movement, every action happens faster. Think faster, act faster, this is the football of the future.”

Jag tror att det är jätteviktigt att våga trendspana och våga blicka framåt. Varför? Jo, för då kan man som förening/ledare/tränare agera i förväg och anpassa sin tränings- och inlärningsmiljö till den moderna fotbollen, istället för att anpassa verksamheten för något som kanske redan har hänt...

Jag ser alldeles för ofta 80- och 90-tals influerad fotbollsträning och då blir det (tyvärr) svårt för de spelare som växer upp i en sådan miljö att utvecklas till moderna fotbollsspelare.
"Om vi gör som vi alltid har gjort kommer vi att få det som vi alltid har haft det..."
...Gäller bara om allt annat är lika... och det är det ju inte...

Vi måste anpassa träningen av dagens ungdomar så att de kan få förutsättningar att klara spela "framtidens fotboll"! De som är 10 år idag är de som om 10 år ska representera våra seniorlag på olika nivåer. Alla idrottare som tagit kliv i utvecklingen har blickat framåt och tagit sig ur "boxen". Kolla detta fantastiska klipp när Janne Boklöv utvecklar tekniken i backhoppning! http://www.svtplay.se/klipp/1113294/jan-boklov-och-v-stilen?tab=klipp&sida=7

Magnus Wikman - Slipar svenska spelare!
Ja, vad är då en trend... Någonstans har jag läst att det är något som har en riktning, pågår här och nu. En trend fortgår i 5-7 år. Utifrån trenden kan vi sedan spekulera i scenarier, tänkta framtidsbilder och därigenom komma fram till att vi måste ta ett antal vägval i ex. vår spelarutbildningsplan. Jag blir otroligt glad över att läsa P16 landslagets förbundskapten Magnus Wikmans ser på spelarutbildning "Så ska en svensk spelare slipas". Han har sammanfattat det som vi har åkt runt och missionerat om i 10 år med 4 punkter. Det är så man skapar strategier, efter att ha satt sig in i trender, tendenser och framtida scenarier. Tack Magnus! Vi tar det som en bekräftelse på att vi jobbat åt rätt håll i vår strävan att utveckla spelare. Magnus artikel kan du läsa här.

Ok, nu ska vi se om Ni håller med oss om trenderna vi ser... Vi har säkert glömt eller missat något, så det hade varit superkul om Du kunde komplettera vår trendspaning!

Trender utifrån dagens fotboll och fotbollsspelare:

 • Spelarna har en imponerande och beundransvärd funktionell teknik. Dvs. de kan behandla bollen i alla upptänkliga matchsituationer som de blir utsatta för. Bollen är inte det stora bekymret i deras spel, det är istället att ha koll på motståndare, medspelare och vilka ytor som finns i nästa situation. Den funktionella tekniken är komplett både när det gäller offensivt som defensivt spel oavsett vilken position man spelar på. Försvarsspelaren behärskar avslutningssituationer precis om forwards behärskar försvarssituationer. Dvs. Alla spelare anfaller och alla spelare försvarar.
 • Bollbehandling sker i ett mycket högt tempo. Att Bedöma (Situationen), Värdera (vilket "verktyg"/teknik som ska användas), Besluta (hur ska jag göra) och Agera i en situation går otroligt fort. Det är inte bara en fysisk förmåga i detta utan även snabba reaktioner hos spelaren som har ett samband med god speluppfattning.
  ------> Sen beslutsfattning försvårar för motståndaren. Detta blir möjligt genom att spelaren har en väl utvecklad "verktygslåda" med tekniker. Detta leder till att hen kan hitta situationsanpassade lösningar.
 • Fysik, teknik och snabba värderingar hänger ihop. Du har den teknik som din fysik medger!
 • Lagets mentalitet. Spelarna kan sin spelidé/matchplan och är trygga i den. De visar det med tydlighet i kroppsspråk och attityd. "Vi tror på vår idé och sänder ut dessa signaler". Tyska landslaget är och har alltid varit föregångare när det gäller detta.
 • Spelarna har stor teoretisk kunskap. De blir sina egna tränare och inser vad som krävs av dagens fotbollsspelare iform av att sköta kost, återhämtning/sömn, specialträning, egenträning och mental träning. Läs om Ronaldos vardag i danska BT, så förstår Du vad jag menar. http://www.bt.dk/fodbold/hemmeligheden-bag-ronaldos-succes-saa-vild-er-hans-hverdag I den teoretiska kunskapen så ingår det även den fotbollsmässiga kunskapen, spelförståelse - Spelets idé.
 • Löpförmåga. Viljan att löpa för laget och även kunna ta längre löpningar.
  Även om det är extremt så kolla detta klippet med Ronaldo. Jag håller med Tony Gustavsson - Det är helt sjukt...!!!! (Du kan behöva höja ljudet på datorn...)
 • Offensivare fotboll - Handlar om att våga och vilja vinna bollen närmare motståndarnas mål. Då gäller det att hålla kortare avstånd mellan lagdelarna (8-12 m). Pressa som en enhet över hela planen. Vilket gör att spelare måste kunna behärska att komma ur press på liten yta.
 • Spelaren kan hela tiden situationsanpassa sitt passningsspel. Med t.ex. utsidor, vrist och därigenom maskera sina passningar. Ett exempel - Inlägg - "skjuts" in.
 • Bra tillslag - Hög kvalité i alla typer av tillslag.
 • Situationsanpassade med- och mottagningar. T.ex. för att riktningsförändra, finta bort, bibehålla fart och för att tempoväxla. Kolla här när Olivia Schough tränar på just situationsanpassad medtagning. https://www.facebook.com/photo.php?v=10152019845360242&set=vb.310741227347&type=2&theater
 • Spelare är skickliga på att ta yta själv. Att driva bollen, tempoväxla. Riktningsförändringar ersätter ofta finter och dribblingar. Spelare "flyttar ständigt boll".
 • Avslutningsteknik - Precision och hårdhet. Strategi med vilken teknik och yta i målet som avslutet ska ske ifrån utifrån vinkel och avstånd som avslutet sker. Bredsida används i hög grad för att kvalitetssäkra avslutet.
 • Spelare som bryter mönster. Det krävs att omarkerade spelare kommer upp och hotar för att skapa oordning i ett organiserat och etablerat försvarsspel. Spelare som ser att "NU" har vi numerärt överläge. Fotboll är matematik!
 • När spelare slår ut sin motspelare , då skapas yta framåt och förutsättningar för hota och komma till avslut. En mot en situationer är otroligt viktigt att behärska både på marken och i luften - Att våga ta individuella initiativ.
 • Mentalitet - Är inte lätt att beskriva i några korta rader. Men några nyckelord som jag ser det kommer här. Motivation - Att ha passionen, lusten att träna. Erfarenhet -Fotboll är en erfarenhetsidrott och tar lång tid att lära sig. Målmedvetenhet- Spelare som når längst har en enorm målmedvetenhet.
 • Gruppdynamik - När vi träffade FCB ungdomsansvarige så säger han att det viktigaste att lära ut i ungdomsåren är att spelarna kan samarbeta. Mental tuffhet och förmåga att ha "fighting spirit" i sol som i regn, disciplin/målmedvetenhet, förmåga att fokusera, vinnarmentalitet och till sist ett gott självförtroende.


FIFA har undersökt och presenterat hur elitspelaren (herr) i genomsnitt "ser ut idag".

 • Height: 181cm
 • Weight: 74kg
 • VO2Max: 60 to 65ml
 • Sprint 10m: 1.78 sek
 • Sprint 20m: 2.89 sek
 • Sprint 60m: 7.43 sek
 • Jumping height: 63cm


Det är atleter till fotbollsspelare idag, som är genomtränade på ett helt annat sätt än för 10-15 år sedan. Men tänk då på att det är CL-nivå på dessa mätningar...

Till sist hittade jag några citat där några andra tänkt till om framtidens fotboll:

The quick transition is the most important aspect – quickly restructuring to defend or exploiting the opponent with speed when the ball is regained. José Mourinho

Be ready to play 60 to 70 matches per season. José MOURINHO

You must capitalise on the space in front of you. Sir Alex FERGUSON

We need to play in the depths whenever possible. Ottmar HITZFELD

In Brazil, we belive in flair, possession and joy. Carlos Alberto ParreriaTack Kenta Hellström, Magnus Olsson, Thomas Hansson, Dan Gustafsson, Tommy Söderberg och Mårten Andersson för intressanta och utvecklande samtal i ämnet!

Gott Nytt År!

Daniel Ljungberg

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-