Varför ska man träna individuellt, fotboll är ju en lagidrott....!?

I en SIFO-undersökning 1999 bland svenska folket valdes Stenmark till "Århundradets främsta svenska idrottsman". I en SIFO-undersökning 1999 bland svenska folket valdes Stenmark till "Århundradets främsta svenska idrottsman".

-"Jag vet int´ hur det är med tur men ju mer jag tränar desto mer tur får jag” Ingemar Stenmark

Varför ska man träna individuellt, fotboll är ju en lagidrott...!?
Det är inte sällan som vi på PAL Football möts av den frågan eller påståendet, när vi möter tränare runt om i Sverige. När vi berättar att vi jobbar som individuella tränare, så är det många i Sverige som tror att vi är fystränare…

Men vi jobbar med den funktionella individuella teknikträningen, alltså den teknik som vi använder i match.

Med PAL Original har haft förmånen att komma utomlands vid ett antal tillfällen senaste åren, fotbollsländer som Spanien, Frankrike, England och Italien. Där har man ett helt annat tänk och prioritet kring teknikträningen.

I Sverige har vi en tradition som vi ska vårda, vi är bra på att organisera laget. Det har firat stora framgångar för både klubblag och landslag genom åren. Vi har haft bra kurser för tränare genom åren som lärt ut anfalls- och försvarsspelets grunder. Svenska tränare har också prioriterat den fysiska träningen, kanske av den enkla anledningen att det kan vara så fruktansvärt kallt på vintern att vi måste hålla igång med löpning för att hålla värmen. Att då ställa sig och nöta passningar är helt enkelt inte möjligt.

Vi har i allmänhet bättre tekniskt utbildade spelare idag än för 20 år sedan. Men vi ser tydligt när vi möter sydeuropeiskt motstånd, att vi ligger efter i bollbehandlingen. Att förlora en fotbollsmatch pga att vi inte orkar springa lika mycket som motståndarna eller att vi kommit fel i positionsspelet är fruktansvärt jobbigt för en svensk tränare. Men att förlora en match för att motståndarna har en bättre funktionell teknik, det är på något vis mer acceptabelt.

”De hade bättre fotbollsspelare”, är på något sätt lättare att acceptera efter en förlorad match.
Det måste vi komma ifrån! Om vi skapar bra stödmiljöer för spelaren där han/hon får möjligheten till bra tränings- och matchmiljö. Möjlighet till egenträning, extraträning och när man som lite äldre börjar hitta sin position, då får man också specialträning utifrån vilka situationer man brukar hamna i.
Kan vi sedan komma inomhus och träna på konstgräs, slippa att hålla igång enbart för behålla värmen, så vi kan upprepningsträna och ha tvåmålsspel i lugn och ro.
Jag är övertygad om att vi kan få fram precis lika bra fotbollsspelare som i Spanien, Italien, Brasilien eller Argentina!
Vi kan även i Sverige få fram de mest tekniska spelarna i världen! De ska inte behöva komma utomlands för att spetsutveckla sin teknik. Men vi måste skapa dessa förutsättningar både när det gäller träningsförutsättningar och utbildning av tränare, som är specialiserade tekniktränare. Precis som vi har fystränare eller mentala tränare!

I sommar hade jag en spansk vän på besök i Halmstad. Han har jobbat i flera klubbar i Spanien bla som akademichef i en La Liga klubb. Han har lärt sig svenska och kunde höra på elitlägret  i Halmstad, när instruktörerna instruerade med spelarna, Han berättade för mig en intressant reflektion efter att ha tittat på träningarna.
- "Nu när jag varit i Sverige i två år, så har jag ofta sett hur ofta spelare stressar när de har bollen och ska behandla den. Nu förstår jag varför. Det vanligaste som instruktörerna sa på träningen på elitlägret var "tempo, tempo. De var väldigt fokuserade på att spelarna skulle höja eller behålla ett högt tempo i träningen. Oavsett vad de gjorde eller om de kunde behärska det. Och det kunde de inte. Det var för högt tempo. Det var ofta så högt tempo att spelarna var stressade och ej kunde behandla bollen eller värdera situationen. Det går inte att få bolltrygga spelare på det sättet! Om vi ser att spelarna är stressade med bollen, så får vi sänka tempot till de behärskar det. Det är spelarna som ska styra bollen och inte bollen som ska styra spelarna..."

När vi tog fram träningsredskapet PAL Original, så ville vi gå från ord till handling. Det är många som genom året påtalat vikten av att vi måste stimulera spelarna att träna mer på egen hand för att lära sig fotbollstekniken och få bolltrygghet. Men det är inte helt lätt. Men med PAL Original så kan den som har den rätta passionen och tycker det är fruktansvärt roligt med fotboll, träna mer än vad kompisarna orkar göra.

Att träna med PAL Original är inget revolutionerande – det handlar om att få många upprepningar för att få bolltryggheten i olika positioner och situationer. Trots att det var många som var tveksamma till om man kunde träna fotbollstekniken med ett bollplank, så kan vi idag konstatera att den tveksamheten möter vi inte när vi kommer utomlands. Vi är glada och stolta att vår idé som inte alls var tänkt att bli en exportprodukt, utan ett hjälpmedel för våra egna spelare i Hallandslaget, idag är ett vedertaget träningshjälpmedel i flera Champions League klubbar och används från barn och ungdomar till professionella fotbollsspelare på tre kontinenter. Varför blev det så… ja, förmodligen för att det är så roligt att få möjligheten att träna på det som man behöver förbättra och förstärka som fotbollsspelare. För det är alltid utgångspunkten när vi jobbar med spelaren att förbättra och förstärka de tekniska färdigheterna och få upprepningsträning och därigenom automatisera rörelserna och hitta roliga övningar för detta.

Nu tar vi ett steg ytterligare i vår utveckling av verktyg för att få fler individuellt skickliga fotbollsspelare i Sverige. Efter att i många år fått förfrågningar och önskemål om att ha en PAL Original anpassad för hemmabruk, så har vi nu lanserat en ny produkt anpassad för att använda hemma på gräsmattan eller på ängen, vi kallar den kort och gott för PAL. Enkel och smidig, men samtidigt utmanande, inspirerande och rolig att träna med. Vi har också tagit fram en gratis app som skall ge spelarna tips om sin individuella utveckling! Har Du inte laddat hem den, så gör det! Sök på Appstore efter "PAL-Football".

-”Det ska vara en rolig och stimulerande upplevelse att träna själv i unga år. Det innebär att vi pratar om fotbollsträning och fotbollsspel och ingen löpträning och styrketräning.”

Roger Gustafsson, IFK Göteborg och fotbollsideolog

Daniel Ljungberg

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-