Hur tänker Helsingborgs IF gällande spelarutbildning för barn- och ungdom?

Helsingborgs IF är en av de elitföreningar i Sverige som jobbar med PAL Original i sin spelarutbildning. PAL Original används framförallt i avslutsövningar med spelarna i de yngre åldrarna i HIF´s akademi.
Ungdomsansvarig Nisse Larsson bjöd ner oss till ett studiebesök. Detta är ett axplock av vad vi tog med oss och vill förmedla till Er, våra läsare! 

 • FEEDBACK:
  Enligt HIF´s sätt att se på feedback är individuell feedback den mest effektiva formen. Detta är den formen av feedback de vill deras tränare ska jobba med till största delen. "Fråga/instruera spelare individuellt 
  under en övning, men även om du har ett lag som vilar".
  Om flera tränare är på plats på en träning kan olika ansvarsområden tilldelas de olika tränarna (tränare1: backlinje, tränare2: mittfält, tränare3: forwards etc.).
  Individuell feedback behöver inte ges direkt, utan kan även ges efter en träning/
  match genom ett kort samtal exempelvis innan träningen startar eller på väg till omklädningsrummet efter träning. Vi vill även jobba med individuell feedback vid matcher. 
 • UPPMUNTRAN: 
  De vill att deras spelare ska våga vara kreativa och hitta lösningar på olika situationer. För att få fram den typen av spelare så måste de låta spelarna fatta fel beslut. När en spelare misslyckas så uppmuntrar och vägleder de honom att försöka igen. En grund i ledarskapet är att för varje negativ sak de säger så ska de ha sagt fyra positiva. "Alla människor mår bra av beröm, våra unga fotbollsspelare är inget undantag".
 • TRÄNINGSUPPLÄGG: 
  Att spelarna får fatta många realistiska beslut som är matchlika är den absolut viktigaste komponenten för en övning i HIF. För att spelarna ska kunna fatta matchrealistiska beslut är det viktigt att utgå från vår spelidé och en matchsituation för att bygga din övning utifrån det. 
 • EXTRA TIPS OCH KLOKSKAP: 
  “Planera träningen noga och fråga alltid dig själv efter träningen vilka förbättringar du kan göra!” -----> 
  “Ten years of coaching without reflection is like one year repeated ten times".  
  “Att vara rädd för att göra ett misstag är det största misstaget av alla”

För övrigt ;) 
 • Gräset på Olympia är av samma sort som på Emirates Stadium. Det kördes med lastbilar direkt från London. 
 • Benskydd används inte av seniorspelarna. Varken under spel eller uppvärmning ;) 
 • Alvaro Santos är extreeemt bra på kvadde och har de största vaderna jag någonsin sett. 
 • Walid Atta spelade på tre olika positioner under fullplansspelet och gjorde det lika bra på alla ställen. Energifylld och koncentrerad till fullo. Detta dagen innan derbyt mot MFF, 29/5.
 • Under samma fullplansspel avbryter plötsligt Ardian Gashi spelet. Han tar upp bollen och dunkar iväg en utspark långt upp på Olympias läktare. Därefter skäller han ut samtliga spelare för dålig spelkvalité. Laddad för derby.....!? :) 
Tusen tack Nisse och hela HIF för ett fantastiskt bemötande! Förebilder! 

//Mårten Andersson 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-