Skapa ett lärande motivationsklimat!

Jonna Adlerteg tog silver i EM. Hennes uttalande efter finalen var häftigt. Kanske vet hon inte, men hon måste ha varit i ett bra motiavtionsklimat. Ett lärande... Jonna Adlerteg tog silver i EM. Hennes uttalande efter finalen var häftigt. Kanske vet hon inte, men hon måste ha varit i ett bra motiavtionsklimat. Ett lärande...

Våren känns äntligen som den har börjat och komma till Halmstad. Ett säkert vårtecken är Allsvensk premiär, men så var det ej i år. Det har varit segdraget med kylan. Men nu äntligen börjar jag se att gräsplanerna börjar att växa. Tror aldrig under mina år i Halmstad att vi haft en så sen gräspremiär...

 

Det har varit och är en het debatt kring barnidrott, tidig specialisering, urvalskriterier och tidig utslagning. Det finns mycket säga om både det och debatten som förts. Men jag känner för att lyfta blicken och för ett ögonblick sluta fundera och spekulera i varför det är som det är. Istället vill jag kort presentera en tanke på hur det skulle kunna vara om man som klubb i sin strategi och vardag tänker lite mer långsiktigt för att få spelarna, barnen, ungdomarna att få passionen inte bara för idrott utan även känna hur kul det är att prestera samt  känna att jag utvecklas och lär mig något hela tiden.

 

Att implementera ett lärande motivationsklimat!

Att implementera ett lärande motivationsklimat i en förening, är otroligt spännande. Ett annat ord för det som jag menar, brukar vi också kalla en "inre motivation". Det har visat sig, genom forskning, att jobba för ett lärande motivationsklimat i föreningen, gruppen, laget är oslagbart i jämförelse med att premiera och uppmuntra ett klimat för ett "yttre motivationsarbete". Som är en motsats till ett lärande motivationsklimat.

När spelare fångas i ett yttre motivationsklimat, så är det ofta "piskan" som finns i bakgrunden. Exempelvis:  

 • Föräldrapåverkan - Vill gärna att dottern/sonen ska bli framgångsrik.
 • Pengar - 20kr för ett mål, 10kr för assist..., pengarna kan man snabbt köpa upp. Precis som priserna som till slut står och dammar.
 • Tränaren -  Fokuserar på att vinna matcher och tillfredsställelsen med det.  
  Obs. Det ska sägas att vunna matcher kan ge fina och bra minnen men då bara om det gjorts på ett sätt där alla är delaktiga och involverade. Då kan detta sättas till kontot "lärande motivationsklimat".

 

Lärande motivationsklimatet? 

Fotboll är en erfarenhetsidrott med all sin komplexitet. Vi vill få spelare att hålla på länge med fotboll, vilket då blir den bästa talangutvecklingen (att vi får fler att spela fotboll längre!) Ett steg i ledet som jag tror på är då (som sagt) att Du fokuserar på att stärka den inre motivationen, det lärande motivationsklimatet, hos dina spelare. Den gången det går lite tyngre för spelaren, exempelvis pga inträdet i puberteten då hanteras denna motgång lättare och bättre av spelaren. Den inre trygghet och självkänsla som hon/han har gör att han/hon vet att det kommer att lösa sig. Även att komma tillbaka från skador som tyvärr förekommer är lättare om man varit i ett lärande motivationsklimat.

 

Här är några nyckelpunkter i det lärande motivationsklimatet

 • Prestationen är alltså i fokus.
 • En trygg men utmanande miljö för inlärning och utveckling. Vi vill självklart vinna, men inte till vilket pris som helst. Fundera på hur och vilka strategier?
 • Prestationen och utförandet är en väg att nå jämnare och bättre resultat över lång sikt.
 • Uppmanar att alltid göra sitt bästa och kämpa oavsett situation.
 • Den långsiktig utvecklingen i fokus, och det vet både spelare, ledare och föräldrar.
 • Varje individ eller del av laget jämförs med sig själva och utifrån den nivå man är på just nu.
 • Fokus på kvalitet i utförande under träning och match. (Bemöt även här individ utifrån den nivå den är idag)
 • Spelaren känner känslan av sammanhang, KASAM.
 • Vikten av självbestämmande - Man lyssnar på mig, jag får inte alltid som jag vill. Men man respekterar och lyssnar - Här är vi dåliga, tror jag i allmänhet. Vi vuxna "vet hur det skall gå till"...

Vad leder då detta lärande motivationsarbete till?

Ja, fotbollsmässigt så kommer spelaren att vecka efter vecka år efter år gå till fotbollsträningen, för att det så roligt och lusten att lära sig finns hela tiden där. Passionen för fotboll blir kanske t.o.m. så stor att han/hon tjuvtränar extra hemma eller på skolgården. För Ni har gjort det så fantastiskt roligt att lira fotboll.

Men jag är också övertygad om att Ni med fotbollen som instrument och det lärande motivationsklimatet som ett verktyg får människor att växa, känna sig dugliga och bekräftade för den de är och att göra sitt bästa, det är gott nog. Det kommer de att ha med sig resten av livet avsett om de till slut blir seniorspelare eller ej.

 

Vill Du läsa mer om lärande motivationsklimat:

 

//Daniel Ljungberg

Jonna Adlerteg, 17 år, beskriver sina tankar efter EM finalen i Gymnastik där hon tog silver. Tankar som alldeles säkert har sin utgångspunkt från att hon befunnit sig i ett lärande motivationsklimat i många år.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-