En resa i spansk spelarutveckling!

Miguel Ángel Beas Martinez under praktikpasset i Barcelona Miguel Ángel Beas Martinez under praktikpasset i Barcelona

Helgen 22-25 fabruari arrangerade vi tillsammans med Eurotravel Sports fotbollsstuideresan PAL Study Group 2013. Resan hade tema "Spansk spelarutveckling!?" och gick till Barcelona. 

Under läsningens gång ska Du förhoppningvis kunna dra nytta av mina reflektioner och tankar såhär 10 dagar efter resan. Referenspunkterna är vidgade och här är ett första försök att sortera intrycken av denna inspirations- och utbildningsresa. 
En helg med otroligt mycket fotboll och fotbollssnack. Vi har sett barn- och ungdomsfotboll, yngre elit och Barcelonas A-lag på både herr och damsidan. 

 

 

Fredagen den 22 februari

 

Direkt efter att vi har landat så åker vi ut till Cornellas träningsanläggning för att byta om och få ett praktikpass av Miguel Ángel Beas Martinez. Vi får testa på typisk spansk uppvärming som är väldigt genomtänkt utifrån vilka fysiska krav som fotbollen kräver av spelaren.
Det som jag tar med mig från passet är hur Miguel på ett enkelt och pedagogiskt tipsar oss om hur vi kan medvetandegöra spelarna om vikten med splitvision, att vara uppmärksam på sin egna position och vad som händer i omgivningen runt spelaren.

 

Jag tar också med mig en annan häftig detalj från spansk fotboll - Hur man integrerar koordination, motorik, speluppfattning, spelförståelse och teknik i samma övning. Medan vi i Sverige ofta separerar dessa moment i separata block. En typisk övning är den som jag har i animerad form här bredvid. Klicka på den så spelas den upp. 

 

 

Träning med Cornellas U21-lag. Kvadraten med helt annan kvalité, tempo och inställning till denna klassiska övning än vad vi ofta ser i Sverige. Träning med Cornellas U21-lag. Kvadraten med helt annan kvalité, tempo och inställning till denna klassiska övning än vad vi ofta ser i Sverige.

Efter Miguels pass så tittar vi på träningar i UE Cornella. Både deras 16 årslag, U21 och A-lag som har matchförberedande träning. UE Corella är en samarbetsförening till FC Barcelona. Puyol, Pique, Iniesta m.fl. har alla gjort ungdomsmatcher i föreningen. Deras A-lag spelar i  spanska tredjedivisionen. 

Det som jag tycker var häftigt och se var hur deras U21 tränade positionsspel. Där tränaren på kommando ropade ut vilken position bollen har och spelarna tar sig till sin yta utifrån det. Ett kort filmklipp nedan visar delar av denna positionsträning.

Smart målvaktsyta på anläggningen Smart målvaktsyta på anläggningen

Klickas Ni på bilden ser Ni en smidig lösning på anläggningen där man har en egen yta för målvaktsträning och som också i Cornella används för spontanfotboll.


Speciell träningsyta för målvakter finns på de flesta träningsanläggningar. På FCB:s träningsanläggning så finns även en målvaktsyta med sand som underlag, för att målvakt ska kunna slänga sig mjukt.

Marcel Sans tränare för FCB:s 13 åringar tillsammans med Miguel. Marcel Sans tränare för FCB:s 13 åringar tillsammans med Miguel.

Lördagen den 23 februari

 

Dagen började med en löprunda i blötsnö. Inte det man räknar med i Spanien. Snöandet upphörde ganska fort, men den första matchen på morgonen ställde man in på FCB:s anläggning pga. av kyla. Tydligen är det väldigt ovanligt i Barcelona att temperaturen smyger ner mot nollan och ovanan vid detta syntes överallt i stan. Många har inte kläder för denna temperatur...

Men istället för match fick vi möjligheten att samtala med Narcel Sans som ansvarar för FCB:s P13. Oerhört intressant och som jag också kommer att återkomma till. Men delar av det som jag tar med mig från samtalet är:

  • Alla barn- och ungdomslag tränar mellan 18-20. Det är inte så många planer som de har men sex lag tränar på en fullstor 11-manna plan. De närmaste åldersgrupperna tränar på samma plan för att kunna samverka på träningen.
  • Av sociala skäl så flyttas spelare mellan åldergrupperna endast i undantagsfall. Däremot så tränar man ofta ihop.
  • Det viktigaste som man tittar på är samarbetsförmågan hos spelare.
  • Ett antal basövningar i teknik, motorik och spelförståelse följer genom alla åldersgrupper och upprepas i träning kontinuerligt.
På alla anläggningar som vi varit på i Spanien, så är man noga med att sätta stängsel. Effektiv träning, inga bollar som drar iväg och spelare/ledare slipper och ägna halva träningen att hämta bollar. På alla anläggningar som vi varit på i Spanien, så är man noga med att sätta stängsel. Effektiv träning, inga bollar som drar iväg och spelare/ledare slipper och ägna halva träningen att hämta bollar.

Efter samtalet så tittade vi på en P16 match med FCB och en dammatch. Helgens höjdare för min del var dock P8 matchen som spelades i tre perioder. Där FCB:s små lirare inte bara visade upp en redan förbluffande funktionell teknik, utan det som imponerade mest på mig var deras förmåga att tänka fotboll. Fantastisk speluppfattning och det som Marcel Sans berättade om i teorin, att man delar upp fotbollen i delar. Anfall och försvar. Omställning, det pratat man aldrig om. När man blivit av med bollen så försöker man ta tillbaka den så fort som möjligt. Så mycket enklare för barnen att förstå.
Videoklipp från P8 nedan (det går igång efter ca 20 sek.)

FCB strävar efter att hitta trianglar i sitt spel. Klicka på bilden och se hur många trianglar du hittar! FCB strävar efter att hitta trianglar i sitt spel. Klicka på bilden och se hur många trianglar du hittar!

På sena eftermiddagen så fick vi se en fartfylld div 2 match, där "vårt" lag Cornella kvitterar på övertid. Därefter så fick vi en föreläsning om klubben som de senast 15 åren produucerat drygt 90 profesionella spelare. Akademichefen Andres Manzano har varit haft jobbet i 20 år, men har inte riktigt koll på hur många det handlar om. Men det är minst 90 spelare, säger han... Otroligt intressant föreläsning kring både spelar- och föreningsutveckling. Vi återkommer med denna.

 

Som tur var, denna späckade dag, så var matchstart för ligamatchen mellan FC Barcelona och Sevilla kl. 22.00. Vi hade aldrig hunnit med detta program annars. Kan lugnt säga att jag aldrig frusit så på en fotbollsmatch innan. I vart fall inte i Spanien... Fruktansvärt kallt. Se på bildspelet nedan hur vi var klädda, men ändå frös jag något makalöst.... ;-)

Heta känslor både på och utanför planen fick vi uppleva när FCB "bara" fick oavgjort i P18 matchen mot Espanyol. Heta känslor både på och utanför planen fick vi uppleva när FCB "bara" fick oavgjort i P18 matchen mot Espanyol.

Söndagen den 24 februari

 

Upp tidigt, som vanligt, för att få en föreläsning av Miguel kring Spansk fotbolls filosofi. Men fokus på teknik, fysik och spelförståelse. Men vi kom också in på forskning från olika länder och vad Spanien tagit till sig för influenser från olika länder.Vi berörde även utbildning av tränare och kan konstatera att det skiljer en hel del. Ska Du jobba på Akadmi så är det fem års universitetsstudier som gäller. Basutbildningen i Spanien är fem dagar i veckan kl. 18-22 under ett års tid. Därefter praktik. Sedan är Du godkänd.

 

Föreläsningen var så intressant att vi kom iväg för sent till dagens match mellan Espanyol och FC Barcelona (18 års lag). Återigen en mycket välspelad match, där spelarna visar upp ett stort taktiskt kunnande. Det var först i slutet när orken tryter och FCB jagar en seger för att ta därigenom säkra seriesegern som spelet öppnades upp. Detta FCB-lag har lite av samma bekymmer som A-laget har just nu. Man är för dålig på sista tredjedelen och framförallt att skapa situationer inne i boxen. Trots en man mer under sista 20 minutrarna så får Barcelona stryk med 2-1 mot Espanyol.

Eftermiddagen var efter några hektiska dygn ledig från fotboll. Men jag kan lova att det på restauranger och caféer, där vi hamnade, snackades och analyserades fotboll enda in på sena nattimmen.... :-)
 

Ulf Järphag tillsammans med Mats Altemyr inför matchen. Ulf Järphag tillsammans med Mats Altemyr inför matchen.

Måndagen den 25 Februari

 

Måndagen ägnades åt hemresa och reflektion kring vad vi varit med om. Jag tror att Mats Altemyrs kommentar var det fler som kände igen sig i.

 

- Jag har varit tränare i 35 år och trodde inte jag skulle få så mycket inspiration med mig hem från en resa. Men jag är så glad över att få vara fotbollstränare, för nu har jag så mycket tankar och idéer att testa när jag kommer hem.

Hans "H:et" Jonsson utryckte sina åsikter om resan och vad han tagit till sig på följande sätt (obs ljudfil) : 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-