Styrketräning för barn & ungdomar? Absolut!

Styrekträningsstudier var praktiskt taget fria från skador Styrekträningsstudier var praktiskt taget fria från skador

Fick en spännande genomgång av Professor Michael Tonkonogi, för två veckor sedan kring det som diskuteras flitigt just nu - "Styrketräning för barn och ungdomar". Den samlade vetenskapen runt om i världen är enig att rätt styrketräning för barn inte är skadlig, tvärtom det är att rekommendera. Däremot så hävdar idrottsläkare Leif Swärd, att försiktighet ska råda. Han hävdar att tillväxtzoner kan skadas. Vilket Tonkonogi replikerar med att Swärd inte har något underlag för att kunna påstå...

 

Tonkonogi hänvisar till över 200 forskningsrapporter och studier kring styrketräning för barn från 80-talet och fram till idag. Dessa visar att det inte ens går att mäta skadefrekvensen. Det var alltså så få skador, även i de största studierna med många individer och under lång tid. Forskare i Canada avfärdar också Swärds farhågor och kallar det för myter kring barnträning...

 

Jag har själv varit tveksam till styrketräning och utbildats tvärtemot Tonkonogi.

Jag måste erkänna att jag har haft väldigt svårt att ta till mig detta - Styrketräning för barn... Det låter sjukt! Det är precis tvärtemot vad jag utbildats, lärt mig och läst i svensk litteratur. När jag får underlag från Tonkonogi och lyssnar på hans sätt att prata styrketräning, som utgår ifrån leken, allsidig träning genom lusten att röra sig, men inte rädslan att belasta. Då börjar jag bli intresserad.

 

När han sedan börjar beskriva skillnaden i att träna barn- ungdomar och vuxna i styrketräning så börjar jag inse att även jag har tänkt styrketräning utifrån ett vuxenperspektiv. Och där har vi felet. Ordet styrketräning är så laddat och förknippat med vuxenträning hos oss.

 

Debattartikel i SvD 25 November och rekommendationer från Amerikanska läkare...

Tonkonogi visar oss sin debattartikel i SvD från den 25 november och visar sedan mejlskörden till honom efter att den publicerats. Mängder av forskare som intresserar sig och till och med vill jobba ihop med honom. Men ingen av hans kritiker har varken till honom eller till SvD gått i replik. Jag frågar varför?
- Vad skulle dem komma med, de har inget att luta sig åt i sin argumentation för att barn skall avhållas från styrketräning. De har inget och därför håller de sig ifrån debatten, när den nu blivit offentlig, svarar han. Läs Tonkonogis debattartikel här.

Därefter så går Tonkonogi in på av de mest ansedda sjukhusen, Mayo Clinic i USA och visar deras rekommendationer. Där inleds en artikel kring styrketräning för barn med följande:

"Strength training for kids? You bet! Done properly, strength training offers many bonuses to young athletes"

Med tanke på hur folk stämmer organisationer, myndigheter, personer osv. i USA och ett sjukhus vågar rekommendera styrketräning på rätt sätt, då måste vi ta detta på allvar.

 

Vi snackar om forskning ända tillbaka till 80-talet som jag aldrig har hört talas om!

I detta läge börjar jag känns mig lite lurad. För det visar sig att mycket av forskningen Tonkonogi beskriver går tillbaka ända till 80- och 90-talet. Men svensk idrottsforskning och svensk idrott verkar fram till nu inte ha omvärldsbevakat och översatt internationell forskning i ämnet. Vi har alltså inte utbildat ledare på rätt sätt hur vi ska träna barn- och ungdomar fysiskt. Har Du inte läst Tonkongis bok, så beställ den här!

 

Är detta något för fotbollen att ta till sig?

Varför vi ska integrera fysisk träning för barn och ungdomar i fotbollen (för det är viktigt att poängtera att det är det som detta handlar om för oss), som jag ser det utifrån Tonkonogis budskap så ska vi detta för att:

  • Minska skadefrekvensen (Abernethy and Beakley 2007)
  • Optimera möjligheten spelarna att få en snabbhet och explosivitet. (Den snabba ökningen av explosiv styrka avtar för flickor vid 13 års ålder och pojkar vid 15-16 års ålder)
  • Förbättra möjligheten till teknikinlärning. (Persson/Eriksson 1986)

Utmaningen som jag ser det är att omsätta vissa styrkövningar, så att de blir fotbollsanpassade och att få in detta i spelarutbildningsplanerna. Samt att få med oss ledare och tränare i de nya rönen och att de utbildas i att sköta denna träning på rätt sätt och framförallt att spelarna själva lär sig. I de äldre åldersgrupperna, så ser jag många delar av denna träning som en del i egenansvaret/egenträningen.

 

Finns det verkligen inga risker?

Låt oss till sist klargöra: All träning kan givetvis vara skadlig om den utförs felaktigt. Så att redan som barn lära sig vikten av rörlighet, bålstabilitet och hur en rörelse utförs är givetvis otroligt viktigt. Det talas också om att träna för att kunna träna, det vill säga ha så bra förutsättningar som möjligt för att träna kunna höja träningsdosen med minimal skaderisk. Det är väldigt många styrkeövningar som vi kan få in i både spel och i leken för barn. Sätt dig in i detta nya paradigmskifte kring fysisk träning för barn och ungdomar. För det har jag bestämt mig för att göra!

 

//Daniel Ljungberg

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-