Målvaktens jobb är speciellt!

Magnus Olsson, målvakstränare IFK Värnamo Magnus Olsson, målvakstränare IFK Värnamo

Det råder ingen tvekam om att fotbollsmålvakten är i en utsatt situation. Det är kanske därför som det är så ont om målvakter runt om i landet. Men jag tror också att det är för att många inte får en så bra introduktion till målvaktsspelet. Många får inte ens prova att vara målvakt...

Jag såg en artikel om olika målvakter för några år som blivit riktigt bra och flera av dem beskrev att det var mer eller mindra slumpen som gjorde att de blev målvakt... Därför tror jag att det är jättebra att alla i de yngsta åldrarna, får prova på att testa att vara målvakt. Allra bäst är när en målvaktstränare kan komma ner och göra en anpassad barn-målvaktsträning. Det vet jag att det finns klubbar som systematiserat och de har inte heller lika stora problem med att få fram målvakter till sina lag.

 

I och med den utsatta rollen som sista utpost så har det (tror jag) alltid funnits speciella målvaktstränare. Tyvärr inte i alla klubbar och det är synd för målvakter behöver specialträning (precis som utespelare).

 

Magnus Olsson innovativ målvakstränare i IFK Värnamo

Min kompanjon Dan Gustafsson har jobbat en del med en italiensk målvaktstränare som är väldigt spännande och som jag skall återkomma till vid något tillfälle i denna blogg.

Men jag vill här istället visa en svensk målvaktstränare från Ljungby och verksam i IFK Värnamo - Magnus Olsson.

 

Men först en kort bakgrund:
När vi började utvecklingen av PAL Original, så visade vi PAL Original för några etablerade målvaktstränare i Sverige. Mottagande var ljummet om inte svalt. Problemsökandet var större än att hitta möjligheter, kan jag kort konstatera i efterhand. Undantaget som jag känner till från tiden är Östersunds legendariske målvaktstränare Janne Netzler som hittade många intressanta PAL- övningar för målvakten.


Jag är absolut inte någon specialist på målvaktsträning, men Dan har mer erfarenhet och har jobbat lite mer med målvakter. Men vi valde att inte gå i polemik när (den något äldre svenska generationens) målvaktstränare började diskutera detaljer som  - Problemet med fotställning för målvakten, efter att de exempelvis slagit in passning i PAL för att sedan agera som målvakt. "Det var inte matchlikt för dem..."

 

Utomlands har målvaksträning och PAL Original fungerat

När vi sedan kom till Italien och framförallt Spanien så var responsen helt annan hos målvaktstränarna, det kunde vi med viss förvåning direkt konstatera.
Jag glömmer aldrig besöket i Pamplona och La Liga laget Osasuna FC. Deras målvaktstränare vår helt magisk på att direkt hitta innovativa övningar vilket imponerade stort på oss. Han stannade kvar länge med sina två målvakter efter vårt pass, bara för att testa sina idéer ytterligare. Och det var också genom hans tips som PAL Original hamnade i FC Barcelona. För det var nämligen målvaktsträningen med PAL som FCB var ute efter allra först. Det som flera svenska målvaktstränare helt förkastat tidigare...

 

Därför är det så roligt att få se Magnus Olsson jobba med sina målvakter, med samma inställning som vi har - "Målvakten skall på egen hand kunna sköta en del av extra träningen som han/hon bedriver och det skall vara roligt!

 

Se filmen från Magnus Olssons träning!
Magnus har en fantastisk känsla att jobba med målvaktens detaljer och utmanar dom friskt i sitt kunnande och utveckling.
Även om ljudet igentligen är för dåligt för att publicera (och då menar jag inte Magnus ljuvliga småländska accent...) så titta gärna på detta klipp från Magnus innovativa målvaktsträning och se hur han utvecklar övningarna och svårighetsgraden för sina spelare! Klicka här!

 

//Daniel Ljungberg

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-