Tajmingen i löpningarna gjorde Fredrik ännu snabbare!

I veckan har Fredrik Ljungberg meddelat att han slutar med fotboll. Det är många som har hyllat hans fantastiska fotbollskarriär efter att han aviserat sin pension.


Jag minns så väl när Fredrik på hösten 1997 gjorde succé i Allsvenskan och var stor del i att Halmstad BK tog SM guldet det året.
Jag minns när han satte igång löpningen med bolll, tog upp blicken, för att direkt inse att det fanns ingen att passa, snabbt omvärdera situationen och peta in en växel till i löpningen och därigenom vinna både 20 och 25 meter.
Många spelare väljer istället för att slå bort eller lyfta bollen på yta...
Alla såg att det fanns en enorm potential i den fart och den vinnarksalle som han kunde visa upp på Örjans Vall. Det var häftigt!

 

I hyllningar och beskrivningar som har varit i TV och tidningar, så är det många som just lyft fram vinnarskallen och den speed som Fredrik hade som fotbollsspelare.

 

Modet att kliva in framför motståndaren i högsta fart – Ett av Fredriks främsta egenskaper!

Ingen har dock lyft fram det som jag har sett som en av Fredriks främsta vapen - Modet att kliva in framför motspelaren och därigenom skaffa sig fördel.

 

I en fifty-fifty duell så hade han en makalös förmåga att tajma löpningen genom att skära in framför motståndaren. Saktade motståndaren in för att inte riskera frispark, så fick Fredrik direkt 3-5 meter tillgodo. Vilket ofta räckte för att hota motståndarna ännu mer.
Om de inte saktade in, så klev dom rätt in i honom och det blev frikspark. Den spelstilen har såklart tagit mycket stryk. För det blev några frisparkar som Fredrik fick med sig genom åren...

 

Jag har hittat två klipp som visar det som jag försöker att beskriva med att kliva in framför motståndaren. Båda klippen tycker jag symboliserar Fredrik Ljungbergs spelstil .

 

Mot Blackburn, får med sig en frispark genom att kliva in framför försvararen, klicka här!

Mot Chelsea, kliver in, håller i löpningen och avslutar fantastiskt i botre hörnet, klicka här!

 

Jag kommer inte heller att glömma hur fint Fredrik samverkade med Bergamp och Henry, under ett par år i Arsenal. Otroligt vad de hittade varandra! Här är några godbitar från det samarbetet, klicka här!

 

Även om inte huvudspelet kanske har varit den starkaste egenskapen, så är nog målet mot Paraguay, det som kommer det bli ett av de mest klassiska målen från Fredrik Ljungbergs karriär. 1.30 kvar av matchen och Sverige måste vinna... Det var ett fantastiskt mål som förbereds av Allbäck på ett otroligt inteligent sätt. Klicka här!

 

Lycka till med den nya karriären och hoppas att vi får se dig inom fotbollen på något sätt i framtiden!

//Daniel Ljungberg

 

 

 

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-