Framgångar för flicklandslaget och Springsteen är ingen slump

Det har varit mycket fotboll i sommar. Det började med ett EM slutspel, som blev en besvikelse. Det skulle man kunna skriva mycket om, men det har så många andra gjort. Så det låter jag bli.

 

Under och efter EM så kom alla härliga ungdomsturneringar runt om i Sverige och alla är inte över än. Till helgen är det Eskilscupen i Helsingborg som tillsammans med Piteå Summergames "slåss" om andra platsen i storlek efter Gothia. Nu har vi OS och de svenska damerna kan, om de höjer sig nu när vi går in i finalspelet, ta medalj.

Men i mitten av juli så hände något riktigt roligt, Sveriges F19-landslag vann EM-finalen mot Spanien. Äntligen ett svenskt landslag som presterade på topp när det verkligen gäller. I laget finns många spelare med stor potential och svenska damlandslaget ser ut att få en fin återväxt närmaste åren.

 

En bra förbundskapten är inte enda orsaken

 

Att bli Europamästare är stort och kan inte enbart bero på att man har en osedvanligt bra förbundskapten i Calle Barling. Calle är känd för att vara en mycket kompetent spelarutbildare och har ett par silver och ett brons (tror det är något sådant) i mästerskap som förbundskapten på ungdomssidan. Nu fick han visa att han också är en vinnare, det är så kul!

Nej, jag tror att det långsiktiga arbetet med en spelarutbildningsplan som tagits fram på flicksidan i Sverige (där tjejerna är före killarna med en sådan...) är en av orsakerna. Jag tror också att vi de senaste åren fått bättre tränare på dam- och flicksidan och det är otroligt viktigt. Att det är personer med bra ledarskap och fotbollskunskap som tränar tjejer redan från tidig ålder är A och O. En intressant statistik i frågan är att vi detta år hade helsvenska finaler i Gothias samtliga klasser utom en. 

Såhär positivt har det inte varit innan och är inte överallt idag heller.

Jag glömmer aldrig för några år sedan när jag fick hålla i en utbildning för alla Damallsvenska tränare (tror inte att det är någon som är kvar i Allsvenskan idag av de som var med...). Det var ärligt talat ett gäng som slokade rejält.
Det kändes som flera inte ville vara där de var. Flera hade "misslyckade" försök som herrtränare och ville inget hellre än att träna ett Allsvenskt herrlag. Men nu var de tränare i Damallsvenskan... Det lyste igenom för mig att flera av dom hade bristfälliga kunskaper i det som eftermiddagen handlade om "Funktionell teknikträning". Att de var bättre på att organisera och vara lagtränare det betvivlar jag inte. Men min känsla bekräftades på lunchen när man enbart snackade herrfotboll och vad som hände där...

 

Välutbildade ledare,  en spelarutbildningsplan och bra träningsförutsättningar

 

Men, som tur väl är, så är det andra tider nu. Torbjörn Nilsson och Stefan Rehn har säkert höjt statusen på att vara damlagstränare mer än de själva vågar tro. Jag är övertygad om deras uttalande - Som ofta syns i massmedia och där de beskriver hur kul de tycker det är att jobba med damfotbollen. Det har öppnat upp för många välutbildade tränare att börja fundera på damfotbollen.

För en väl anpassad spelarutbildningsplan (så att vi vet vad vi skall göra), välutbildade och engagerade ledare (som kan omsätta planen och göra träningen och matcherna riktigt roliga) och bra träningsförutsättningar (konstgräs på vintern och gärna inomhus), dessa tre grundstolpar är jag säker på är ett vinnande koncept i det långsiktiga perspektivet när det gäller spelarutbildning.

 

Till sist, tänk om alla fotbollsspelare kunde gå in till match med den otroliga energi och viljan att bjuda på sig själv som Springsteen gjorde i helgen. Det var helt otroligt och få uppleva! Sista låten i lördags (som höll på att rasa Ullevi 1985 i den legendariska spelningen då) får ni ett smakprov på här i 2012 års tappning.

 

Daniel Ljungberg

 

Bruce Springsteen på Ullevi 28/7-2012

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-