"Barn ska spela fotboll så som fotboll ses på TV!"

Först och främst, rubriken på detta blogginlägg är mycket ironisk! 


Anledningen till att vi tog fram PAL Original var att vi såg att våra spelare inte fick tillräckligt effektiv och rolig egenträning. Att träna på egen hand är alltid på tapeten när det gäller spelarutveckling. Detta för att vi vet om att det krävs väldigt mycket bollberöring för att få vanan och säkerheten med bollen. Men det är inte bara i träningen som vi skall tänka på hur många touch spelarna har på bollen. Detta måste vi också tänka på i matschspel.

 

Tyvärr stöter jag för ofta på tränare som tror att de utvecklar spelarna genom att tidigarelägga både 7-manna fotboll, 9-manna fotboll och 11-manna fotboll. Själv bor jag i ett distrikt där det i år är första gången som barn får spela 5-manna fotboll. Det är tragiskt i sig, men ännu jobbigare är det när man märker att lederna inte inser det viktigaste: När barnen får spela utifrån sina villkor, det är då som de har som roligast och det är först DÅ vi får fler att spela fotboll längre! Med en större bredd och bredare urval så får vi också en bättre elitverksamhet, det går hand i hand!

 Europeisk ungdomsfotboll går mot matchspel på mindre ytor och med mindre antal spelare. I PDF:en nedan (spelformer i andra länder) visas det tydligt att spelarna får en större delaktighet i spel på mindre ytor, det blir mer action och fartfyllt. Helt enkelt mer situationer som gör att spelarna tar med sig mer erfarenhet från matcherna! 


Jag hade förmånen att för några år sedan jobba med Uffe Lyfors. Han var tidigt ute i Sverige och propagerade för 5-manna fotboll. Han skrev bl.a. tillsammans med Nisse Andersson "Att träna och leda små lirare"

Uffe sa så här till mig vid ett tillfälle:


"Att anmäla lag med små lirare, att spela på fullstor plan är det samma som att Du som vuxen spelade fotboll på en plan som var dubbelt så stor som en fotbollsplan samt att målet var dubbelt så stort. Så tror jag inte vuxna vill ha det"! 

Därför måste vi alla, som bryr oss om spelarnas utveckling, tänka på följande: 

- Låt barnen röra bollen så mycket som möjligt – flytta därför inte upp på 7-manna, 9 – manna och/eller 11 – manna tidigare än vad som rekommenderas i Fotbollens, Spela lek och lär.

I Spanien spelar 13-åringar 7 mot 7 och 16-åringar 9 mot 9. Manchester United kör nästan aldrig fler än 4 mot 4 när ungdomslagen tränar.


I Danmark har deras förbundskapten gått in och tagit ett ansvar för barnfotbollen. Det började med att han uppmanade till att starta en arbetsgrupp som skulle vända på varje sten och ifrågasätta gamla traditioner och arbetssätt i Dansk fotboll. I den andra PDF:en nedan kan ni läsa kortfattat om Morten Olsens tankar. 


Göteborgs FF tycker jag har tagit ett härligt ansvar för att det skall vara en utvecklande miljö för barn- och ungdomar. De provar till och med det innovativa att spela 3-manna med sarg. Enbart för att det skall bli mer delaktighet och mer tillslag för barnen. Klicka här för att se filmklipp och läsa om spelformerna i Göteborg.


Arsene Wenger (Arsenal), har jag aldrig träffat, men jag hittade ett citat från honom som är klockrent i detta ämne:


"Young players need freedom of expression to develop as creative players...they should be

encouraged to try skills without fear of failure...at a young age winning is not the most
important thing...the important thing is to develop creative and skilled players with good
confidence".


Sammanfattningsvis: Ut och sprid Uffe Lyfors och Arsene Wengers tankar kring spelarutveckling. Ta dig även lite tid att diskutera med de ledare som tror att de skapar förutsättningar för barn och ungdomar genom att anmäla lag till spel med för stora mått!


Nu väntar vi in en härlig sommar med EM, det känns underbart!

// Daniel Ljungberg, Halmstad 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-