Kan Sverige bli värdsmästare i fotboll?

Jag fick i höstas förfrågan från Thomas Westerberg (som skrivit en mängd olika uppskattade utbildningsmaterial genom åren) att få medverka i hans nya bok kring talang- och spelarutveckling som han höll på att skriva tillsammans med Jonas Nilsson. Nu finns "Synpunker på talangutveckling? Spelarutveckling!" ute till försäljning på Fotbollförlaget. (Klicka här för att läsa mer om boken).

Som vanligt är Westerberg/Nilsson noggranna i sin research och kommer med mycket intressant fakta och nya idéer kring det som vi också brinner för - Spelarutveckling. Vårt uppdrag var att skriva om det som vi håller på med - Individuell träning. Här får Ni ett smakprov från boken:

 

Varför skall man träna individuellt i fotboll, fotbollen är ju en lagidrott...!? Det är inte sällan som vi möts av den frågan eller påståendet, när vi möter tränare runt om i Sverige. När vi berättar att vi jobbar som individuella tränare, så är det många som tror att vi är fystränare...

Men vi jobbar med den funktionella individuella teknikträningen, alltså den teknik som vi använder i match.

 

Vi har haft förmånen att komma utomlands vid ett antal tillfällen senaste åren, fotbollsländer som Spanien, Frankrike, England och Italien. Där har man ett helt annat tänk och prioritet kring teknikträningen.

 

Varför är inte individuell träning mer vanligt i Sverige?

I Sverige har vi en tradition som vi skall vårda, vi är bra på att organisera laget. Det har firat stora framgångar för både klubblag och landslag genom åren. Vi har haft bra kurser för tränare genom åren som lärt ut anfalls- och försvarsspelets grunder. Svenska tränare har också prioriterat den fysiska träningen, kanske av den enkla anledningen att det kan vara så fruktansvärt kallt på vintern att vi måste hålla igång med löpning för att hålla värmen. Att då ställa sig och nöta passningar är helt enkelt inte möjligt.

 

Vi har i allmänhet bättre tekniskt utbildade spelare idag än för 20 år sedan. Men vi ser tydligt när vi möte sydeuropesikt motstånd, att vi ligger efter i bollbehandlingen. Att förlora en fotbollsmatch pga. att vi inte orkar springa lika mycket som motståndarna eller att vi kommit fel i positionsspelet är fruktansvärt jobbigt för en svensk tränare. Men att förlora en match för att motståndarna har en bättre funktionell teknik, det är på något vis mer acceptabelt.
-" De hade bättre fotbollsspelare", är på något sätt lättare att accepter efter en förlorad match.

Det måste vi komma ifrån!

 

Skapa en bra inlärningsmiljö och motivationsklimat!

Om vi skapar bra stödmiljöer för spelaren där han/hon får möjligheten till bra tränings- och matchmiljö. Möjlighet till egenträning, extra träning och när man blir lite äldre och börjar känna vilken position, då får man också specialträning utifrån vilka situationer man brukar hamna i.
Att vi sedan kan komma inomhus och träna på konstgräs, slippa att hålla igång enbart för behålla värmen. Så vi kan upprepningsträna i lugn och ro. Då kan vi få fram precis lika bra fotbollsspelare som i Spanien, Italien, Brasilien eller Argentina! Vi kan även i Sverige få fram de mest tekniska spelarna i världen! De ska inte behöva komma utomlands för att spetsutveckla sin teknik. Men vi måste skapar dessa förutsättningar både när det gäller träningsförutsättningar och utbildning av tränare, som är specialiserade på tekniktränare. Precis som vi har fystränare eller mentala tränare!

 

Keep it basic keep it simple!!!
När vi tog fram träningsredskapet PAL Original, så ville vi gå från ord till handling. Det är många som genom året påtalat vikten av att vi måste stimulera spelarna att träna mer på egen hand. Men det är inte helt lätt. Men med PAL Original så kan den som har den rätta passionen och tycker det är så fruktansvärt roligt med fotboll, träna mer än vad kompisarna orkar göra.


Att träna med PAL Original är inget revolutionerande – Det handlar om att få många upprepningar för att få bolltryggheten i olika positioner och situationer. Trots att det var många som var tveksamma till om man kunde träna fotbollstekniken med ett bollplank, så kan vi idag konstatera att den tveksamheten möter vi inte när vi kommer utomlands. Vi är glada och stolta att vår idé som inte alls var tänkt att bli en exportprodukt, utan ett hjälpmedel för våra egna spelare i Hallandslaget idag är ett vedertaget träningshjälpmedel i flera Champions League klubbar och används från barn och ungdomar till professionella fotbollsspelare på tre kontinenter. Varför blev det så... Ja, förmodligen för att det är så roligt att få möjligheten att träna på det som man behöver förbättra och förstärka som fotbollsspelare. För det är alltid utgångspunkten när vi jobbar med spelaren att förbättra och förstärka de tekniska färdigheterna och få upprepningsträning och därigenom automatisera rörelserna och hitta roliga övningar för detta.


Daniel Ljungberg

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-