Ska man BARA träna fotboll?

Vi kan läsa i alla officiella rekommendationer och olika styrdokument att det är viktigt att låta barn och ungdomar hålla på med olika idrotter. Vi kan läsa det i RF:s - Idrotten Vill och Fotbollens - Spela Lek och Lär (Mål och riktlinjer för svensk barn- och ungdomsfotboll hur den bör bedrivas för att den skall vara sund och utvecklande).

 

Vi har ett flertal olika forskningsrapporter i ämnet som också stödjer tesen att det är viktigt att få möjligheten till allsidig träning i ungdomsåren. En sammanställning finner Du här.

 

Samarbeta med andra föreningar så att ungdomarna kan hålla på med flera idrotter...

Trots att vi vet att det är både roligare, mer utvecklande och motiverande för ungdomar att utöva flera idrotter, så möter jag ledare i föreningar som ser det som problematiskt att ungdomarna håller på med andra idrotter. Jag tror att det många gånger är planeringen och organisationen som brister. Man har helt enkelt inte en kontakt med de andra föreningarna på orten. På vissa orter så är det inget problem för ungdomarna att hålla på med olika idrotter, men det är också där som det finns en dialog och till och med ledare som är med i flera föreningar. Det underlättar givetvis när det är så.

 

För ensidig träning kan vara direkt skadligt...

För två veckor sedan medverkade jag vid en ledarträff med en elitfotbollsförening. Sjukgymnasten i klubben var inne och samtalade med ledarna och visade upp skrämmande exempel på unga killar som kommit upp till seniorlaget, de hade en så dålig rörlighet att de riskerar skador och lång frånvaro från fotbollen. Han tog ett exempel på en 18 åring som var så orörlig att han inte kunde jobba med honom på en brits med töjningar och stretching, för spelaren hade svårt att lägga sig på magen med benet utanför britsen. "Han var så extremt orörlig att det inte gick..."

Detta beror enbart på dålig träning och för lite allsidig träning. Vi kan inte ha det så! Är det så att spelaren enbart vill hålla på med fotboll, då måste tränarna se till att man kompletterar den ordinarie träningen med mer koordination, motorik, balans och rörlighetsträning!

 

Tommy Söderberg berättade för mig att han haft spelare i U21 landslaget som inte kunnat slå en kullerbytta, inte hjula, inte gå upp i handstående. Detta är grunder som han som gammal gymnastikdirektör lärde ut till eleverna innan han blev fotbollstränare. Han avslutade sitt resonemang med att fråga: Hur bra skulle dessa spelare var, om de den fysiska grundstyrkan att kunna ex. slå en volt och ha en sådan kroppskontroll och kroppskännedom?

 

Här är två bra tips på material för barntränare för att träna grundmotoriska färdigheter:

  • Basträning för barn, klicka här!
  • Sen får Du också ett riktigt bra material för träning av ungdomar (förpubertet och pubertet), där jag verkligen rekommenderar övningarna för en bättre rörlighet i höfter. Riktigt bra för fotbollsspelare, så att vi i framtiden undviker exemplet ovan att man får spelförbud för att man riskerar svåra ryggskador pga. Begränsad rörlighet i höften, klicka här!

 

Vilka idrotter är bäst att utöva om man vill bli en bra fotbollsspelare?

Jag får också ofta frågan vilka idrotter som är bra att utöva om man i slutändan skall bli en bra fotbollsspelare. Det är en intressant fråga. Mina egna tankar kring detta har inget som helst stöd i någon vetenskap. Men jag tänker så här:

Tre olika idrotter vore super om man kunde få in. Förutom fotboll, en individuell idrott och handidrott med boll.
I individuella idrotter, där lär man de aktiva tidigt att ta ansvar för sin träning, egenträning, planering och återhämtning etc.. Det är ofta väldigt medvetna och självdisciplinerade människor som kommer från de individuella idrotterna.
Sedan vill jag ha en handidrott med boll, för det är lättare att lära sig speluppfattning i dessa idrotter, av den enkla andledningen att blicken är mer uppe än för unga fotbollsspelare som ofta har blicken nere i backen (för att hålla koll på bollen).
I handboll, tennis, badminton så ser Du lättare motståndarens rörelse samtidigt som Du ser bollen. Det ger bättre förutsättningar att läsa spelet och vad som kommer hända i nästa moment.
Vilken individuell idrott skall vi då välja...?
Jag kör på Tommy Söderbergs linje. Han önskar att alla fotbollsspelare hade en gymnastisk skolning. Även om jag vet om att Zlatan i många år tränade kampsport och ofta tackar den för sin fysiska styrka och rörlighet.

 

Så stimulera era barn- och  ungdomsspelare att hålla på med olika idrotter, planera så att de inte kommer i kläm mellan olika föreningar. I slutändan får Du bättre fotbollsspelare!

 

Daniel Ljungberg

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-