"Han kommer bli proffs!"

Anderas Johansson tidigare HBK, Bochum och nu IFK Norrköping. (Bilden lånad från oleole.com) Anderas Johansson tidigare HBK, Bochum och nu IFK Norrköping. (Bilden lånad från oleole.com)

Ofta när jag kommer ut och besöker klubbar, speciellt träningskvällar, så kommer det fram ledare och till och iband föräldrar och ber mig titta på en spelare, "för den kommer att gå långt, förmodligen blir det en elitspelare".


När jag började med spelarutbildning för snart 20 år sedan, så trodde jag också att jag kunde se på en ungdomsspelare om det skulle bli en elitspelare eller inte. Men efter ett par år och efter ordentlig självreflektion, så insåg jag att de spelare som jag trodde på och som hade "steget, blicken, tillslaget, finterna, dribblingarna", de hade inte blivit elitspelare. Om de fortfarande spelade så var det på lägre nivå. Däremot de som jag bedömde hade det lite knackigt med motoriken och tekniken, men som samtidigt var fruktansvärt intresserad och passionerad av fotboll de hade kommit längre som senior. En del blev t.o.m. elitspelare. En av dem var Andreas Johansson som nu är tillbaka i Sverige igen och IFK Norrköping.

Men det är inte bara jag som har blivit förblindad av tidigt utvecklade barn- och ungdomar! Det är lätt att bli djupt imponerad när man ser en ungdomsspelare som har det så mycket lättare än en annan i samma ålder.
Jag fick skickat till mig från Fredrik Grahn i Mariestad som har den goda vanan att skicka mig lite statistik då och då. Han hade tittat på den senaste P-95-truppen för landslagsspel. Där var det inget nytt, vi vet att de som är har en tidig fysisk mognad hävdar sig lättare i dessa sammanhang. Statistken såg ut enligt förljande: 

  • 10 av 22 spelare första kvartalet = 45%
  • 7 av 22 spelare andra kvartalet = 32%          (första halvåret = 77%)
  • 4 av 22 spelare tredje kvartalet = 18%
  • 1 av 22 spelare fjärde kvartalet = 4%           (andra halvåret = 23%)

Jag bad honom därefter att kolla hur det såg ut den sista tävlingsmatchen för A-landslaget.
Fredrik skriver tillbaka:
- Kollade direkt. Håll i dig nu! Sverige - Holland: Håll i dig nu!!!

  • 1 av 11 spelare första kvartalet = 9% 
  • 4 av 11 spelare andra kvartalet = 36%          (första halvåret = 45%!!!)
  • 4 av 11 spelare tredje kvartalet = 36%
  • 2 av 11 spelare  fjärde kvartalet = 18%          (andra halvåret = 55%!!!)

Jag visste att det svänger, men inte att det gjorde så mycket. Det är viktigt att vi tar det i beaktande när vi ger omdömen till spelare i ungdomsåren och de som ratar spelare för att de inte håller.

Att de som är födda tidigt på året är mer framgångsrika i idrott beror inte på födelsemånaden i sig. Förklaringen ligger i att vi delar in barn i grupper efter det kalenderår de är födda. Om killar eller tjejer börjar träna i ett visst lag så är de visserligen födda samma år, men de som är födda i januari är nästan ett år äldre än de som är födda i december. Och i en tid i livet när man växer och utvecklas kan ett års skillnad vara väldigt mycket. Den här utvecklingen gäller inte bara fysiken, utan även mognad på ett mer allmänt plan.
Det finns inom forskningen även teorier kring att dessa tidiga skillnader består och ibland även förstärks genom något som kallas "Matteuseffekten." Denna teori går ut på att den som från början tillhör de duktigaste i en grupp gynnas av det. Detta kan ske genom att de får en förstärkt självbild, en mer betydelsefull roll i gruppen eller större uppmärksamhet. Inom fotbollen och idrotten kan det ta sig uttryck genom att de som är duktiga blir uttagna till fler matcher eller tävlingar och på så vis utvecklas i högre takt än de som låg lite efter redan i början.
Många klubbar på CL-nivå har idag ett annat upplägg för sin ungdomsverksamhet. De tar emot många fler spelare än vad de tidigare gjort. Ett ex. är Real Madrid, som värvade de bästa i alla åldersgrupper och toppade sina lag. De som inte höll måttet som 14 åring fick lämna klubben. Men Real såg att flera av de som de ratat som fotbollsspelare i ungdomsåren kom tillbaka som La Liga spelare i en annan förening. Så idag har de 90 juniorlagsspelare i sin egna verksamhet....
Inte ens Real Madrids ledare med sina tränade ögon för talanger vågar säga vilken 17 åring som kommer bli A-lagsspelare eller ej... Det tål att tänkas på och förmedlas till den som tror att de kan se på sju åringar vilka som kommer bli fotbollsspelare!!!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-