Träna forwards!

Är hemkommen och fått lite distans till årets spelarutbildningsläger för norrländska fotbollstalanger på Tord Grips Football Camp i Ytterhogdal. En veckas specialträning på YIK:s idylliska anläggning ett stenkast ifrån där Tord växte upp som barn.


Jag fick själv ta hand om forwards specialträning och det var som vanligt intressant att få kartlägga både behov och önskemål från spelarna. Både vad det gäller det som de behövde förbättra och förstärka. Dvs, det som de redan var bra på och med extra träning kan få som specialegenskaper.

 

När vi jobbade med forwards så handlade det mycket om avslutningsteknik. Vi kan sammanfatta det som vi fokuserade på i följande punkter.

 

  • Precission och hårdhet - Spelarna fick jobba mycket med bredsidan på avsluten. Det är otroligt mycket mål som görs med bredsidan i internationell fotboll. Precissionen fick gå före hårdheten. Men hårdhet är även det viktigt i avsluten, så när exakten sitter då går det att koppla på hårdheten på ett bättre sätt. Börjar man tvärtom så är risken stor att det blir för lite avslut på mål...
  • Avspänd teknik - Det skall se enkelt ut. Spända fötter och spända kroppar då sticker och studsar bollen utan kontroll i större utsträckning. Spelararna hade den mentala bilden av Henke Larsson som var otroligt avspänd i sin avslutningsteknik. Samt 100 meters löpare i en OS final, som är otroligt avspända i sin teknik.
  • Avslut på ett tillslag - Fler tillslag hinner forwards ofta inte med i en avslutningssituation.
  • Flytta målvakt - Vi hade inte tillgång till målvakt vid alla passen. Men då använde vi istället ett sjumannamål i elvammanna målet och försökte att träffa mellan stolparna och ribborna. Men när vi hade målvakt så tränade på att se på vilken fot målvakt hade tyngdpunkten på för att kunna göra det smartaste avslutet. Kan inte låta bli att lägga in denna länken på Pedros fantastiska mål i årets CL final som visar så tydligt vad jag menar och som är så genomtänkt av Pedro, klicka här!
  • Alla avslut skall vara på mål - Vi försökte även om det blev hundratals med avslut under veckan att det alltid skulle vara fokus och att varje avslut var viktigt. Som om det var sista anfallet på övertid...
  • Att det skall vara roligt - Det går inte allt lägga timmer efter timme i specialträning om man inte har roligt under tiden. Spelarna fick även själva sätta upp övningar och spelsekvenser som de ville träna extra på, Ofta utifrån matchsekvenser som de hamnar i under match, Allt träning måste vara rolig. Det är svårt att lägga de 10 000h som man idag säger att man skall ha för att bli en elitfotbollsspelare...

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-